Giresun Gezilecek Yerler

Giresun gezilecek yerler denildiğinde içerisinde sayısız alternatif barındıran Karadeniz’in bu büyülü toprakları, gürültülü, yozlaşmış, boğucu insan kalabalıklarından uzaklaşmanızı sağlayacak adreslerin başında geliyor. Doğal ve doğa güzellikleri yeşilin her tonuyla ziyaretçilerine karnaval havası yaşatırken her köşesinde yükselen beşeri tarihi yapıları da bu yolun yolcularını kendisine hayran bırakmaktadır. Burası öyle bir yer ki günübirlik Giresun turu yapmak içinizde yarım kalacak şeyler bırakabilir fakat iddia ediyoruz ki bu bir gün hayatınızda geçirdiğiniz en tatlı anları içerisinde barındıracaktır.

Denizi başka, göğün gülümseyen yüzü başka mavi… Gökkuşağından çalınmış renkler demek istiyoruz bu renkleri betimleyebilmek için; solmamış, ilk kez günyüzüne çıkarmışçasına renkler… Size tavsiyemiz buraya geliyorsanız en az 1 haftanızı ayırın ve vip araçla Giresun turu keyfini doyasıya yaşayın. Özel şoförlü VIP tur sayesinde ulaşım kolaylığı size daha çok yer görmenizde eşlik edecek ve yorgunluğunuzu minimum seviyeye indirgeyecektir.

1. Giresun Kalesi

Giresun da gezilecek yerler denildiğinde mutlaka gidip görülen bir yer varsa o da Giresun Kalesi olmaktadır. Belki 600 yıl süren Osmanlı tarihimiz gereği savaşlarla haşır neşir olmamız belki de ihtişamlı görünümleri gereği kaleler her zaman görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen kale Pontus Rum Devleti Kralı I. Farnekes tarafından yaptırılmıştır. Doğal sit alanı ilan edilen bölge koruma altına alınmıştır. Kale gelen ziyaretçilere fotoğraf çekimleriyle anı ölümsüzleştiren anılar bırakırken aynı zamanda tarihi bir yapıya tanıklık etme fırsatı verir.

2. Giresun Adası

Giresun da gezilecek yerler listesi kapsamına dahil edilen yerlerden biri de Giresun Adası. Anakaraya yaklaşık 1.5 km uzaklıkta bulunan ada 40 bin metrekare yüzölçümüne sahip. Ada doğal sit alanı kapsamında koruma altına alınmış yerler arasındadır. Adanın içerisinde klise, şapel gibi ibadet alanları bulunurken eski çağlardan kalma surlar da mevcudiyetini koruyor. Belki de adanın en dikkat çekici kavramı ise humuza yani ‘’doğum’’ sözcüğünden gelen Hamza Taşı’dır. Bu taşın merak uyandıran yanı ise çeşitli nedenlerden çocuğu olmayan kişilerin taş çevresinde dualar etmesi ve akabinde o geceyi adada tamamlaması hususudur.

3. Kuzalan Şelalesi

Giresun da gezilecek en güzel yerler için kollarınızı sıvadıysanız Kuzalan Şelalesi sizi tatmin edecek yerlerden biri olacaktır. Giresun’un Dereli ilçesinde bulunan Şelale her mevsimde ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başarıyor. Bahar ve yaz aylarında cıvıl cıvıl kuş sesleri ve yeşilliklerle manzarasına şahit olunan doğal yapı kış aylarında ise karın zarafetiyle kendine ipekten beyaz bir gömlek giymiş havası katıyor. Şelalenin yakınlarında piknik alanları ve yürüyüş yolları da buraya gelenlerin sevdiği detaylar arasında. Şelale yaklaşık 20 metre yüksekliğe sahipken hemen ilerisinde ise seyir terası bulunuyor.

4. Mavi Göl

Kuzalan Şelalesi’nin hemen yakınında yer alan Mavi Göl, fotoğraf severlerin uğrak mekanları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Gölü toplamda 5 küçük göl meydana getirirken Aksu Çayı ile de yolları kesişiyor. Suyun dingin sesi her zaman insanoğlunu cezbetmiştir, Mavi Göl bu özelliğinin de etkisiyle turistlere huzur dolu anlar yaşatıyor ve aynı zamanda tabiatın bağrında hoş sohbetlere zemin hazırlıyor. Giresun’a geldiğinizde sevdiklerinizle tatlı sohbetler etmek istediğiniz bir yer arıyorsanız  Mavi Göl’ü seçimleriniz arasına ekleyebilirsiniz.

5. Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı

Tarihi mekanları ve dini alanları merak eden ziyaretçilere kucak açan Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı ilgililerin merakını giderecek bir yapıya sahip. Devasa bir kayalığın üzerinde bulunan manastır bir oyuğun içinde kıvrılmış yatıyor edasıyla inşa edilmiş. Toplamda 4 katı bulunan manastır içinde 32 adet de oda bulunmaktadır. Çeşitli bölümlerinde hasarlar göze çarpan manastıra en büyük darbeyi ise 1939 Erzincan Depremi vurmuş. Her halükarda bulunduğu konum ve içerisindeki odaların hissettirdiği ambiyans ile Giresun’a gelenlerin merak edip gittiği yerler arasında.

6. Kapu Cami

Koruma altına alınan yapılardan biri olan Kapu Cami, bugünkü görünümünden farklı olarak 1593 senesinde ahşap olarak inşa edilmiş. 1896 yılında ise Karamustafazâde Mahmut Efendi tarafından yıkılaran şu anki mevcut görünümüne sahip olmuştur. Son haliyle yaklaşık 100 yılı deviren cami zamanın mimarisinden esinti taşımasıyla turistleri kendine çekmektedir. O zamanın şartlarıyla böylesi güzel bir dokunun meydana getirilmesi ise takdir edilesi bir konu…

7. Gelin Kayası

Adından da anlaşılacağı üzere Gelin Kayası evlilik kurumunu ilgilendiren bir tarihi olaya dayanıyor. Efsane o ki; güzeller güzeli bir hanım kız sevdiği bir delikanlı olmasına rağmen ailesi tarafından başka bir isimle evlendirilmek istenmiş. Ailesine bağlılığıyla onların sözünden çıkıp kırmak istemeyen kız ise bu durumu kabul etmiş. Gel zaman git zaman düğün günü gelmiş, baba ocağından uğurlanmış kız. Atıyla gelin alayının önünden yeni evine giden kız bu acıya daha fazla katlanamamış ve ‘’Allah’ım beni taş et de acılarım dinsin’’ diye iç geçirmiş. Efsane o ya çiçeklerden mis kokusu, ahu gözleri ve  pamuklardan yumuşak kalbi duasının gerçek olmasına sebep olmuş ve oracıkta donmuş kalmış… Burada Gelin Kayası’nı görmeye giden turistlere yerel halk ve rehberler tarafından benzer hikayeler anlatılagelir bu efsane de nesilden nesile aktarılır…

8. Sis Dağı Yaylası

Eğer mevzubahis Giresun gezilecek yerler listesi ise Sis Dağı Yaylası bu listede mutlaka olmalıdır. Giresun merkeze yaklaşık 40 km mesafede bulunan yayla ismini sık sık sis içinde kalması neticesinde almıştır. Özel araç veya otobüslerle ulaşım imkanı bulunan yaylada yapılabilecek aktiviteler arasında yamaç paraşütü ve kamplar yer almaktadır. Sisli görüntüsüyle dağın başında şapka varmış hissi oluşturan yayla fotoğraf tutkunlarını da kendine çekmektedir.

9. Uluburun Plajı

Deniz tutkunlarının uğrak rotalarından olan Uluburun Plajı Giresun şehir merkezine yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. Keşap sahilinde yer alan plajın sahil bölümü 100 metre kadar. Sahilin arka bölümü çam ağaçlarıyla çevrelenmiş olduğu için rüzgarı kesen bir yapısı bulunuyor. Plaja geldiğinizde sizleri yeme içme mekanları ve güneş şemsiyesi, şezlong gibi malzemeleri kiralayabileceğiniz küçük işletmeler karşılıyor.

10. Yedideğirmenler Tabiat Parkı

Giresun da yapılacak şeyler konusunda not almanız gereken bir adresle daha karşınızdayız. Akkaya, Avluca, Yeniköy köy sınırı içerisinde yer alan Yedideğirmenler Tabiat Parkı şehir merkezine yaklaşık 60 km mesafede bulunuyor. Tabiat parkı bünyesinde ve isminde de yer alan değirmenlerin Cenevizliler döneminde kullanıldığı söyleniyor. Park içerisinde görülebilecek, fotoğraf çekinebilecek yapılar arasında kemer köprü, şelale, kale, mağara gibi seçenekler bulunmaktadır.

11. Eynesil

Giresun merkezine ortalama 1.5 saat uzaklıkta bulunan Eynesil, Giresun ile Trabzon arasında kendine yer bulmuş bir ilçe. Bölgede Eynesil Kalesi ve Çağlayan Başı Köprüsü gibi turistlerin ilgisini çeken beşeri yapılar yer alıyor. Her yıl binlerce ziyaretçisini ağırlayan Eynesil, bir kez bu bölgeyi görenleri adeta kendisine bağımlı kılıyor ve ilk fırsatta tekrar görme ihtiyacı hissediyorsunuz. Siz de Giresun’a gitmeyi düşünenlerdenseniz yemyeşil doğası ve bol oksijenli yapısıyla Eynesil’i yapılacaklar listenize eklemeyi unutmayın.

12. Zeytinlik Semti

Arama motorlarına gezilecek yerler Giresun yazıldığında karşınıza çıkacak adreslerden biri de Zeytinlik Semti olacaktır. 3. derece kentsel sit alanıdır. Yaklaşık 200 yıl önce Avrupa’dan getirtilen yapı malzemeleriyle inşa edilen evler zamanın dokusunu buram buram hissetmenize olanak sağlıyor. Eskiden Gogora Mahallesi olarak bilinen bölgede toplam 80 tane tescilli hane bulunuyor. İthal malzemelerce inşa edilen evlerde Rus sobası gibi alışılagelmiş soba kavramından farklı malzemeler de bulunmaktadır. 

13. Giresun Müzesi

Giresun’da yapılacak aktiviteler neler derseniz 1988 yılında yapılan Giresun Müzesi’ni gezmek de bunlar arasında yer alacaktır. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler barındıran müze içerisinde madalyalar, sikkeler ve antika silahlar gibi araç-gereçler bulunuyor. Müzenin Kuvâyi Milliye bölümünde ise Kurtuluş Savaşı’na dair eşsiz fotoğraf kareleri yer almaktadır. Siz de kendinizi tarih tutkunu olarak nitelendirenlerdensiz Giresun Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Müze haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlamayı beklemektedir.

Hemen Ara