Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon gezilecek yerler hakkında genel bir bilgi almak isteyen seyahat severlerin en öncelikli işi yola çıkmadan önce noktası virgülüne bir planlama süreci geçirmesi olacaktır. Zira bir liman şehri olan Trabzonda gezilecek yerler saymakla bitmez…  Son yıllarda sosyal mecralarda sık sık açılan bir başlık olan ölmeden önce yapılacaklar kavramı Trabzon da yapılacaklar listeleri için de geçerli olacaktır. Temiz hava, bol oksijen kaynağı Trabzon yaylaları, tarihi ve kültürel yapılar olan manastır, kale, müze ve camiler… Uzadıkça uzayan bir liste ile karşı karşıyasınız. Siz de Vip araçlarla günübirlik Trabzon turu hizmeti alarak konforlu şekilde seyahat edebilir, Karadeniz’i keşfe çıkabilirsiniz.

1. Trabzon Kalesi

Trabzon da gezilecek mekanlar arasında Trabzon kalesi tarihi kategoride ilk başlarda gelmektedir. Şehrin simgelerinden olan kale ücretsiz olarak hafta içi veya sonu dilediğiniz zaman ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Şehrin en yüksek yerlerinden olan bu yapı Araklı ilçesinde Zağnos Vadisi ile Tabakhane arasındaki bölüm üzerine inşa edilmiştir. Bizans döneminden kalan Trabzon Kalesi aşağı hisar, orta hisar ve son olarak yukarı hisar olarak üç bölüme ayrılarak tasarlanmıştır. II. Mehmet yani bilinen ismiyle Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u ‘’Kostantiniyye’’ fethettikten sonra denizden gelebilecek kuşatmalara önlem almak için Bizans Kalesi’nin üzerine inşa ettirmiştir. Siz de ziyaretlerinizde savaş izleri taşıyan kalenin iç kısmını gezebilir, surlar üzerinden şehrin eşsiz panoramik manzarasıyla baş başa kalabilirsiniz.

2. Boztepe

Eğer bir tanıdığınız size Trabzon en güzel yerleri nereler diye soracak olursa mutlaka Boztepe bunlardan biri olacaktır. Şehrin Ortahisar ilçesinde bulunan bu yüksek tepe panaromik terasları ile benzersiz fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Söz konusu alandaki kafe ve çay bahçeleri keyifli sohbetlerinize eşlik edecek, özellikle gün doğumu ve gün batımlarında huzurlu anlarınıza eşlik edecektir. Eğer Trabzon’a gelmişseniz merkeze 3 km mesafede bulunan Boztepe’yi görmeden gitmeyin. Ulaşım konusunda ise aracınız olmasa dahi toplu taşıma ile rahatça gidebilirsiniz.

3. Ayasofya Müzesi

Trabzon meşhur yerleri arasında kendine yer bulan Ayasofya Müzesi Fatih Sultan Mehmet döneminde camiye çevrilmiştir. Trabzon Rum İmparatorluğu’ndan günümüze kadar varlığını sürdüren mimari eser kelime olarak “Kutsal Bilgelik” anlamına gelmektedir. Söz konusu yapı 1250’li yıllarda Kral I. Manuel tarafından yaptırılmıştır.

Müzeye yaz mevsiminde‘’15 Nisan ile 2 Ekim arası’’ saat sabah 08.15 akşam 18.45 arasında, kışın ise ‘’3 Ekim ile 14 Nisan arası’’ saat sabah 08.15 ile akşam 16.45 arasında ücretsiz olarak ziyarette bulunulabiliyor. Müze özelliklerine bakıldığında; 3 revaklı girişi ve yüksekçe bir kubbesi bulunurken, kubbe ve kasnağı 12i köşelidir. Yapının güney cephesinde bulunan ana kubbesinin alt bölümünde gökkuşağı renklerini barındıran mermerlerden tasarlanmış opus-sectila stilinde bir yer mozaiği bulunuyor.

Namaz vakti geldiğinde zemindeki mozağin üstü (Ompalyon) halı ile kapatılmaktadır. Eserin müze kısmında Adem ve Havva’yı konu alan kutsal kitap İncil’den freskler yer alıyor. İbadet edilen yeri gören kubbe tarafındaki freksler bir malzeme ile zarifçe kapatılmış. Müzenin yakınlarında ise 1400’lü yıllardan kalma bir Çan Kulesi bulunuyor.

4. Sümela Manastırı

Maçka ilçesinin Altındere Vadisi’ne inşa edilen Sümela Manastırı filmlere de konu olan bir eser konumundadır. Denizden yaklaşık 1300 m yükseklikte bulunan, Trabzon un tarihi ve turistik yerleri arasında yabancı turistlerin uğrak adreslerinden olan manastır, sarp kayalıklar içinde oyulmuş bir alana yerleştirilmişcesine bir görüntü vermektedir.

Birçok rivayet olsa da aralarında en çok dillendirilen; Atinalı olan 2 rahip  ‘’Hristiyan din adamı’’ aynı gece uykularında aynı rüyayı görürler. Rüyada kendilerine Hz. İsa  ve Hz. Meryem tarafından manastır inşa etmeleri söylenir. Trabzon’da birçok ücretsiz girişin olduğu mekanların aksine Sümela Manastırı’na giriş yapmak ücretlidir. Sümela Manastırı’nın yapılışı 365’li yıllara dayanıyor.

Yapıdaki fresklere çizilen resimler ziyaretçiler tarafından şifresi çözülme gereği duyulan bir oyuna dönüşüyor. Yerel halk arasında Meryem Ana olarak da bilinen Manastır yaz mevsiminde ‘’1 Ekim – 1 Nisan arası’’ saat sabah 08.00 ile akşam 16.00 arasında, kışın ise ‘’1 Nisan – 1 Ekim arası’’ saat sabah 09.00 ile akşam 19.00 arasında ziyaretçileri kabul etmektedir.

5. Altındere Vadisi Milli Parkı

Trabzon da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Altındere Vadisi Milli Parkı hemen hemen 2600 km uzunluğa sahip. Sümela Manastır’ı da Altendere Vadisi’nde yer aldığı için gelen ziyaretçiler milli parkı ziyaret etmektedir. Söz konusu milli park Trabzon merkezine yaklaşık 48 km mesafede yer alıyor. Milli park içinde yapılabilecek aktiviteler; doğa yürüyüşleri, oryantiring, balıkçılık vb. şekilde sıralanabilir. 1987 senesinde milli park olarak ilan edilen alan koruma altına alınan alanlar arasındadır.

6. Uzungöl

Eğer bir gün günübirlik Trabzon turu yapmak isterseniz belki de ilk gitmeyi tercih edeceğiniz yerler arasında yer alan Uzungöl İzlanda, İsviçre gibi en yeşil ülkeleri aratmayan bir ortam vaat etmektedir. Zaman konusunda bir kısıtlamanız yok ise Uzungöl’e ağustos ayında gitmenizi tavsiye ederiz. Zira ağustos ayı çeşitli sanatçıların yoğun programlar düzenlediği ve festivallerin verildiği ay olmaktadır. Denizden 2300 metre yükseklikte bulunan Uzungöl bol oksijenli ortamıyla siz ve sevdiklerinize masalsı anlar yaşatmak için kapılarını açık bırakıyor.

7. Çal Mağarası

Trabzon gezilecek yer önerisinde bulunun derseniz bu önerilerden biri de Çağ Mağarası olur. 8 kilometre sahip mağara kaynaklarda dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak geçerken sadece 1 km’lik bir bölümüne ulaşım gerçekleştirilebilmektedir. Bu doğal oluşum adını Düzköy ilçesinin Çalköy Mahallesi’nden alıyor. Verilere göre mağara 2003 yılında misafirlere ziyarete açılmış olup günümüzde hala işlevini sürdürmektedir. Eğer buraya gittiğinizde oturup soluklanmak istediğiniz bir yer ararsanız mağaranın üst bölümünde yer alan kafeye gözlerinizin kayması muhtemeldir…

8. Atatürk Köşkü Müzesi

Eğer siz de kendinizi müze tutkunları arasında görüyorsanız Atatürk Köşkü Müzesi Trabzon’da gideceğiniz favori mekanlarınızdan olacaktır. Müze, Mustafa Kemal’in vefatından sonra kardeşine kalıyor ve akabinde satın alınarak müzeye dönüştürülüyor. 19. yüzyılda yaptırılan bu eser Batı Rönesans mimarisinden esintiler taşıyor. 4 katlı  ve beyaz bir görünüme sahip olan köşkte; vasiyet odası, misafir kabul salonu, yemek salonu, mutfak ve veranda bölümleri mevcuttur.

9. Zağnos Vadisi Parkı

Trabzon gezilecek yerler arasında bulunan Zağnos Vadisi Parkı şehrin merkezine çok yakın olması sebebiyle dikkat çeken oluşumlar arasında kalıyor. Yapay parklar arasında yer alan Zağnos parkı içerisinde bir açık hava tiyatrosu da barındırıyor. Park Park Orta Hisar ilçesininYavuz Sultan Selim Bulvarı’nda bulunurken adını ise Fatih Sultan Mehmet zamanı paşalarından olan Zağnos Paşa’dan alıyor. Şehir merkezine ise sadece 4 km mesafe uzaklıkta konumlandırılmış park ulaşım açısından oldukça kolay bir imkan sağlıyor.

10. Bedesten

Vip araçla Trabzon turu yapmak isteyen ziyaretçilerin uğrak mekanlarından biri de Bedesten çarşısı olmaktadır. Peki nedir bedesten? Bedesten; içerisinde çeşitli kumaşlar, kıymetli mücevherler, silah ekipmanları gibi değerli eşyaların satışa sunuldığu kapalı çarşı anlamına gelmektedir. Otantik bir görünüme sahip olan bedesten, bölge halkının ürettiği yöresel ürünlerin yanında imal edilmiş hediyelik eşyaları da barındırıyor. Özellikle turistlerin ilgisini çeken bu yapı bir anı olarak saklayabileceğiniz alternatifler sunuyor. Cumhuriyet Caddesi – Kazancılar Sokağı’nda bulunan bedestende toplam 48 oda yer alıyor.

11. Santa Maria Kilisesi

Santa Maria Kilisesi Osmanlı mühendisliğinin izlerini taşıyor. Kemerkaya Mahallesi’nde bulunan kilisenin 1860-70 yılları arasında yaptırıldığı biliniyor. Daha önce bir kilise görmediyseniz merakınızı gidermek için Trabzon’a gitmişken bu eser de listenizde sıralamaya girebilir. Padişah Abdülmecid zamanında şehri ziyarete gelen yabancı turistlerin dini ibadetlerini yerine getirmeleri için inşa edilen yapı günümüzde hala aynı amaca hizmet etmektedir. Dönemin koşulları göz önünde bulundurulduğunda böyle bir düşünceyle iş yapılması aslında Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıl boyunca nasıl doğu ve batı arasında bir köprü olduğunu gözler önüne seriyor.

12. Hamsiköy

Adını leziz mi leziz sütlacı ile duyuran Hamsiköy ayrıca köftesiyle de damakları şenlendiriyor. Huzur bulacağınız bu adres Maçka ilçesinde yer alıyor. Hamskiköy’de yapılabilecek aktiviteler arasında dağ bisikleti, derede balık tutma, çim kayağı ve trekking seçenekleri bulunuyor. Sizlere tavsiyemiz eğer Hamsiköy’e gidecekseniz temmuz ayını seçebilirsiniz. Çünkü her yıl bu ayda Ayeser Şenlikleri düzenleniyor. Hamsiköy anlamı nereden geliyor diyecek olursanız bu kelime kökeni olarak Arapçada beş köy demektir.

13. Akçaabat

Trabzon da gezilecek yerler arasında olmazsa olmazlardan biri de Akçaabat ilçesidir. Eminiz ki herkes lezzetiyle akıllara kazınan Akçaabat köftesini duymuştur. Açıkçası sırf bu lezzet için bile yolculuğa değer diyebiliriz. Akçaabat sınırları içerisinde yer alan kumsallar ise Trabzon’un en popüler kumsalları arasında gösteriliyor. Akçaabat demişken turistlerin en uğrak adreslerinden olan Sera Gölü de görülmeden Trabzon’dan gidilmemelidir. Kuş cıvıltılarının ruhunuza dokunduğu bu göl tüm stresinizi atmanıza yardımcı olacaktır.

14. Trabzon Yaylaları

Trabzon günübirlik gezilecek yerler ziyaret etmek isteyenler Trabzon’un saymakla bitmeyen yemyeşil doğa harikası yaylalarını da ziyaret edebilir; bol oksijenli ortamlar olan yaylalarda sağlığınız için güzel bir adım atarken aynı zamanda benzersiz manzaralar ile gününüzü dolu dolu geçirebilirsiniz. Trabzon yaylaları denildiğinde akla gelen bazı seçenekler; Haçkaobası Yaylası, Şolma Yaylası,  Sultan Murat Yaylası, Mavura Yaylası, Hıdırnebi Yaylası, Çakırgöl Yaylası, Kirazlı Yaylası, Lapazan Yaylası,Cami Boğazı Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Karadağ Yaylası, Pazarcık Yaylası, Kadırga Yaylası, Çatma Obası Yaylası

Hemen Ara